Az útmutatóban sok jótanácsot találsz a kedvenced táplálásával illetve nevelésével kapcsolatban

 

 Kutyák táplálása és ápolása

         

 

 Macskák táplálása és ápolása


A leggyakoribb kutyabetegségek

1. Mit jelenthet a viszketegség és a piros bőr?

2. Mit tegyünk ha nem szereti a lépcsőt a kutya?

3. Hogy előzzük meg az elhízást?

4. Mit jelenthet a szomjúság?

5. Mitől függ a hugyuti problémák kialakulása?
6. Megcsípte a méh mit tegyünk?
7. Megcsípte a darázs mit tegyünk?
8. A száraz orr betegséget jelent?? 
 
 
 
 
 
Kutya táplálás és ápolás
 

 
1. Mikor vihetem haza?
 
A teljes környezetének megváltozása nagyon nagy stresszel jár a kutyus számára ezért csak a 8 hét után vihetjük haza és fel kell készülnünk minden felszereléssel az érkezésre.

 
2. Mit vegyek mielőtt érkezik a kutyus?
 
Először is jelöljük ki a helyet ahol a kutyus pihenhet.A hely ne legyen közvetlenül fűtőtest mellett és ne legyen huzatos helyen.A fekhely mérete legyen a kutyának megfelelő azaz 20-20 centivel nagyobb mint a kutyus.A következő a víztartó edény és a táptartó/adagoló.

 

Érdemes kerámia vagy rozsdamentes tálakat venni tartósabbak és a kiskutya nem tudja megrágni mint a műanyagot.

A játékokat kimondottan biztonságos anyagokból válasszuk nehogy lenyeljék darabjait.

 
3. Hogy készítsük elő a családot és a lakást az uj jövevényre?
 
Mielőtt megérkezik a kutya biztosítsuk számára azt ,hogy az összes helyiség ahol lesz biztosítva legyen hogy ne okozhasson kárt a kutyusban. Pl kábelek bútorok megfelelő biztosítása. A gyerekekkel meg kell tudatosan beszélni,hogy a kutya nem egy következő játék. Ne hagyjuk a gyerekeket és a kutyát sosem egyedül. Emlékezzünk rá hogy a gyerekek akár akaratlanul is fájdalmat tudnak okozni és a kutyának ilyenkor haraphat.
 
Hogy ápoljuk a kutyát?
 

 
1. Mikor kezdjük a szőrét fésülni?
 
Minél előbb szoktatjuk a kutyát hozzá ilyen akciókhoz annál kevesebb lesz a probléma a furdéssel fésüléssel később.Fontos , hogy a szőrének megfelelő fésűt kefét illetve kozmetikumot válasszunk.

 
2. Hogy ápoljuk a szájüreget?
 
A szájüreg ápolásához elég hetente kutyafogkefével és kutyafogkrémmel megmosni a fogait vagy pedig speciális fogápoló csontokat jutalomfalatokat is alkalmazhatunk.

 
3. Hogy ápoljuk a füleket?
 
A kutyafülek sajnos eléggé hajlamosak a gyulladásra.Amelyek akár komolyabb problémákhoz vezethetnek.A füleket speciális fültisztító folyadékokkal tisztítjuk.Fontos ne használjunk egészségügyi pálcikát a kutyákra nézve veszélyes lehet.

 
4. Hogy vágjuk le kutya körmét?
 
A rendszeres karomvágás sajnos szintén stresszes lehet a kutya számára ha nem szoktatjuk rá kiskorától.Ehhez speciális körömvágót használunka kutyushoz megfelelő méretben.ha nem vagyunk benne biztosak akkor inkább forduljon állatorvoshoz.

 
5. Mivel etessünk?
 
Tudnunk kell, hogy a kutya fehérje szükséglete illetve ásványi anyag szükséglete más mint az emberé.he nem rendelkezünk elegendő tudással a kutyatápokról mindig kérdezzük meg a szakember véleményét.Fontos ,hogy a kutya korának méretének illetve fajtájának megfelelő tápot válasszunk.Igy meg tudjuk előzni,hogy az ellenállóképessége magas szinten maradjon.Nagon sok fajta kész kutyaeledel kapható amik közül találunk megfelelőt.Speciális esetekben az állatorvos ajánlhat diétás vagy allergén tápokat de ezt mindig konzultálni kell.

 
6. Hogy neveljük szobatisztaságra a kutyát?
 
Az első találkozásunk előtt érdemes olvasni a témáról speciális utmutatókban vagy szakkönyvekben.Az interneten is sok információ található ebben témában ahol más kutyatartók véleményét is megismerhetjük.

Fontos hogy emlékezzünk rá , hogy ne teremtsünk ebből negatív helyzetet mert a kutya így fog emlékezni és nagyobb problémákhoz vezethet.először is figyeljünk arra nem mászkál e a kutya szaglászva a lakásban ez az első jele ,hogy keresi magának a megfelelő heleyet.Ha igen akkor vezessük a kijelőt helyre ahol el tudja végezni a dolgát. Ha sikerült akkor pozit jv ajándékkal ami lehet jutalomfalat bvagy díczéret hozzuk tudtára ,hogy meg vagyunk vele elégedve.

 
7. Mikor lesz ivarérett a szuka , mik a jelei?
 
A szukánál az ivarérettség jele amikor először tüzel.A 6 ik és a 12-ik hónap között jelenik meg.Évente kétszer lép fel és 21 napig tart.Ilyen alkalmakra van speciális tüzelőbugyi amelyik engedi a lakás tisztántartását kordában tartani.

 
8. Miért érdemes ivartalanítani?
 
Hogyha nem tervezünk szaporjtást tenyésztést akkor az állatorvossal konzultálva érdemes elgondolkodni azon, hogy érdemes e az ivartalanítást végrehajtani.A szukáknál megelőzhetünk belső szervi problémákat a kutyáknál a temperamentumot tudjuk lejjeb vinni ilyen módon.J

 
9. Hogy készjtsük fel a szukát az anyaságra?
 
Először is látogassuk meg az állatorvosunkat és vizsgáltassuk ki a kutyát milyen egézségi állapotban van és milyen kondícióban.Ez egy jól megfontolt döntés kell,hogy legyen mivel plusz felelősséggel és plusz költséggel is járhat a plusz örömön felül amit a kiskutyák hoznak a házba.

 
10. Mikor féregtelenítsünk és hogy küzdjünk a parazitákkal?
 
A rendszeres féregtelenítés segít megelőzni a paraziták kialakulását a kedvencünk szervezetében.A külső paraziták mint bolha kullancs ellen is találunk megfelelő szereket itt is fontos ,hogy a kutya méretét és korát figyelembe vegyük. A permetrin és imidakloprid tartalmú szerek ijesztő hatással vannnak a bolhákra és távoltrtják őket.Kullancs elleni szerek is kaphatóak mik megfelelő mennyiségű (kutyamáret) használata mellet sikeresen távoltartják a kullancsokat illetve ha már lenne a kutyának kullancsa akkor speciaális csipesszele eltávolíthajuk.

 
11. Mi ellen és mikor oltsuk be a kutyát?
 
Minden kutyának kétféle oltást adhatunk a kötelezsőt mint például a veszettség elleni és nem kötelezőket mint a prvo vírus vagy a parainfluenza ezeket az állatorvos állapÍítja meg és oltási naptárat is vezet róla.
 

 
12. Miért eszik a kutyám székletet?
 
A széklet evése a kutyáknál nem feltétlen egészségtelen dolog a kutyák többsége megteszi.a felnőtt kutyák az erős szag általi kivácsiságuk miatt teszik.A növendék kutyáknál ez félelemből is előfordulhat amikor olyan helyre végezték a dolgukat ahovbá nem szabad. Hogy megelőzzük az ilyen viseldkedést speciális porral szórjuk be ami keserűvé teszi a széklet ízét vagy pedig takarítsuk fel.Más kuty székletében lehetnek parazitá is amik károak lehetnek kedvencünk számára.

 
13. Mit tegyünk ha a kutya fél a vihartól?
Sok kutya fél a vihartól mennydörgéstől vagy más hangos tevékenységtől.A legjobb megoldás ha elvonjuk a figyelmét a viharról és játszunk vele illetve kaphatóak speciaális készítmények amelyek megnyugtatják a kutyát ilyen esetekben.

 
14. Miből látszik ,hogy idősödik a kutyu?
Még az egész életükben is egészséges kutyákon jeletkezhetnek a korral járó betegségek.A leggyakoribb esetek az ízületgyulladás és izommerevség.Erre a legegyszerűbb a megfelelő fekhely ami biztsjtja a számára a megfelelő pihenést.Ha nem elég puha akkor egy pokrócot is tehetünk rá.
 
 
 
Hogy válasszunk megfelelő diétát a kutya számára?
 

 
1. Mit tartalmazzon a kutyaeledel?
 
Az alapvető szükségleteket a következő alapanyagokból kell biztosítani : fehérje, zsír, szénhidrátok, ásványi anyagok, vitaminok és víz.

 
2. Mennyi fehérjére van szüksége a kutyának?
 
A megfelelő diéta olyan fehérjéket tartalmaznak és ezekből kell biztosítani a megfelelő mennyiséget.

Arginin, hisztadin ,leucin,izoleucin,lizin,feniloalanin, tirozin ,triptofán,valin,cisztein,.Ezek hiánya vagy túl alacsony mennyisége problémákat okozhat edvencünk számára.A leggyakrabban előforduló hiány a metionin és cisztein hiánnyal kapcsolatos amik a bőr és szőr fejlődését segítik.

 
3. Mi segíti a szőr és bőr állapotát honann veszi az energiát a kutya?
 
Az alapvető energia forrás a zsírokból származik és ezek segítik a megfelelő bélműködést és az immunrendszer jó működését.Glükózt adnak a szervezet számára és segítik a jó bélműködést.oldodó és nem oldodó típusú zsírsavakat különböztetünk meg.Az első típusú zsírsavak lebomlanak és segítik a bélflóra működését.A második típusú teszi lehetővé a széklet eltávolítását a szervezetből.

 
4. Milyen vitaminokra van szüksége a kutyának?
 
A szükséges mennyiségeket tartalmazzák a kész tápok ezek mennyiségét nehéz otthon megfelelően adagolni. A vitaminok A, D, E i K oldódnak a zsírokban és segítik a megfelelő müködését a szemeknek a csontozatnak és antioxidánsokat tartalmaznak. A B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és B12 pedig a megfelelő bélmüködésért felelősek.

 
5. Milyen ásványi anyagokra van szüksége a kutyának?
 
Foszfor, kalcium, nátrium, kálium, magnézium és a klór, elengedhetetlenek az étrendben makrotápanyagok minden kutya. A nyomelemek, megfelelő működését a szervezetben, szükség lesz: vas, cink, réz, jód, mangán és szelén.

 
6. Főzzünk e egyedül a kutyának?
 
Többségünk azt gondolja ,hogy főzhetünk magunk is a kutyának ellenben ez nem annyira egyszerű feladat. A megfelelő mennyiségű alapanyag még nem minden ennek az előkészítésére is ügyelni kell. A vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét eltalálni otthoni körülmények között nehéz feladat. A főszerek amiket mi használunk nem feltétlenül szükségesek a kutya számára.

 
7. Mikor és mivel etessünk?
 
Ugy az embernél mint a kutyánál fontos hogy állandó időben együnk.ha ezt nem tudjuk biztosítani akkor egy automatikus etető itató segít megoldani a problémát. Minden táp más összetételű, nemcsak az ízével de az összetételével is.
A gyártók megadják az ajánlott napi adagot. Érdemes a kutyát lemérni és ennek megfelelő mennyiséget adnunk agyártó útmutatásának megfelelően.

 
8. Mit ne egyen a kutya?
 

Sok olyan termék van amik károak lehetnek a kutyák számára. Például a csokoládé, szőlő mazsola a krumpli pedig károsan hathat a hugyutakra.

 
Amik még veszélyesek lehetnek magok csirkecsont, babfélék,rebarbara levél, magas cukor és tejtartalmú termékek.

 
 
A legyakoribb betegségek
 

 
1. Viszketegség és piros bőr
 
Viszketés és elvörösödött bőr jele lehet az egyik népszerű bőrbetegségek, például atópiás dermatitis, bolha allergia vagy élelmiszer allergia. Abban az esetben, az utóbbi, allergiás reakció léphet fel elfogyasztása után a baromfi, marha, tojás, tej, szója vagy gabona, illetve a legtöbb takarmány-összetevők kutyák és macskák. Az élelmiszer-allergia, állatorvos rendszerint ír állatorvosi pet speciális diéta

 
2. Mit tegyünk ha a kutya nem szereti a lépcsőt?
 
Előforduló betegség kutyák mobilitás nehézségekkel küzdenek és nem szívesen jönnek fel a lépcsőn, jelezheti a problémát az ízületek gyors fáradása is. Minél nagyobb a kutya annál nagyobb erre a hajlam.

 
3. Hogy küzdjünk az elhízás ellen?
 
Ha kutyusunk elhízott akkor lejjeb bkell vinni a tápanyagban szereplő fehérje illetve zsír mennyiségét. A megfelelő tápot kiválasztva segíthetünk kedvencünknek visszaszerezni a rendes súlyát és megtartani azt. Kérem konzultáljanak állatorvosukkal hogy a kiválasztott diétás táp megfelelő e illetve növeljük akutya mozgásmennyiségét ugyanolyan mennyiségű étel mellett.

 
4. Mit jelenthet a krónikus szomjúság?
 
Előforduló betegség aminek az elején gyakorlatilag nincs jele a veseelégtelenség. Figyelmen kívül hagyásával a betegség végzetes is lehet, és jelentősen csökkentheti a várható élettartamot a kedvence számára. A fajták amelyeknek leggyakrabban veseproblémái vannak: Rottweiler, dalmata, cocker spániel, beagle, dobermann és bullterrier. Ha azt vesszük észre, hogy az állat egyre többször kér egy tál vizet, és túlzott mennyiségű vizelet jelenik , akkor azonnal menjen az állatorvosához.

 
5. Mi járul hozzá húgyhólyag gyulladáshoz egy kutyánál?
 
Baktériumok, gombák és paraziták hozzájárulnak a húgyhólyag-gyulladás kialakulásához, amely abban nyilvánul meg, hogy nő a vizelet mennyisége és vért vizelés is előfordulhat illetve túl gyakori vizeletürítés. A diagnózishoz a betegség szükséges vér, vizelet, röntgen és ultrahang vizsgálat szükséges. Az állatorvos javasolhatja a speciális diéta és antibiotikum-terápia, gombaellenes, parazitaellenes vagy alapvető kezelést ennek fényében.

 
6. Mit tegyünk ha kutyánkat megcsípta a méh vagy darázs..
 
Ha a szája torka környékén fordult elő és többször lett megcsípve akkor forduljunk állatorvosunkhoz, ha máshol akkor távolítsuk el a fullánkot és hideg vizes szódabikarbónás borogatást alkamazhatunk.A csípés után allergiás reakció is felléphet figyeljük fokozottan a kutyát.

 
7. Ha száraz a kutya orra az mindenképpen betegséget jelent?
 
Ez nem feltétlen igaz a nap folyamán kutyánk orra több okból is kiszáradhat nem feltétlenül jelent betgséget.ha sok váladék képződik illetve sebesedik a kutya orra az már több aggodalomra ad okot.

 
8. Miért büdi a lehellete?
 
Több oka is lehet a kellemetlen illatnak a kutya szájából ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni amikor ilyen tünetek vannak kérem forduljanak az állatorvoshoz aki diagnosztizálni tudja. A leggyakoribb ok a fogkő ami a nyállal keveredve eredményezhet kellemetlen illatot.
 
 

 

 
 
 
Macska etetés és ápolás
 

 
1. Honnan tudjuk,hogy készek vagyunk a macska befogadására otthonunkba?
 
Mielőtt eldöntjük,hogy macskát szeretnénk tartani gondolkozzunk el azon,hogy tudunk e neki megfelelő időt és figyelmet rászánni.ha nem vagyunk otthon az unatkozó macskaák nagy károkat okozhatnak tönkretéve akár az egész lakást. A macskanyál amit az egész testükön található a tisztálkodásuknak köszönhetően erős allergiás tüneteket okozhat.Ez még olyan személyeknél is jelentkezhet akiknél korábban nem voltak allergiás tünetek.

 
2. Mit szerezzünk be mielőtt a cica megjelenik otthon?
 
Ha már úgy döntöttünk, hogy egy kiscica fog velünk lakni be kell szerezni minden szükséges tartozékot mielőtt a cicus megjelenik nálunk. A legfontosabbak etető és itatótál fekhely megfelelő eledel, játékok, kaparófa alomtálca, alom ,alomlapát illetve szállítóbox tartoznak.

 
3. Hogy készítsük fel a lakást az új lakóra?
 
Az új családtag érkezése előtt a lakást fel kell készíteni megfelelő módon. Az erkélyt és ablakokat hálóval ill ráccsal be kell biztosítani ami megelőzi a cica nem kontrollált lakáselhagyását és megvédi a magasról való leeséstől.

 
4. Milyen növények árthatnak a cicának?
 
A macskák nagyon szeretik csipkedni a különféle növényeket, ezek közül néhány komoly emésztési gondolat okozhatakár halálos kimenetelű mérgezéssel. Ügyeljünk arra hogy a veszélyes növények a macska számáéra nem elérhető helyen legyenek elhelyezve.
 
 
 
 
Hogy neveljünk boldog macskát?
 

 
1. Hogy oldjuk meg a karmok reszelését?
 
A macskák természetes igényeihez tartozik a karmaik élesítése, ennek eredménye összekaristolt bütor vagy más tárgy lehet amit a cica kinéz magának.

 
2. Milyen kaparófa lesz megfelelő?
 
Attól függően milyen felületen szereti élesíteni a karmait a cica kell megválasztani a kaparófát. Ha például a szőnyeget szereti karmolni akkor padlószőnyeggel bevont kaparófát válasszunk ha inkább bútorokat kanapét kapar akkor szizállal bevont kaparófát kell választani.

 
3. Hogy szoktassuk le a bútor kaparásról?
 
Hogy rászoktassuk a macskát a kaparófa használatára macskamentás készítményt használhatunk. Amennyiben valamilyen tárgyat szemel ki magának a cicus akkor elijesztő szerrel kezeljük azt..

 
4. Hogy szoktassuk a macskát az új környezethez?
 
Hogy segítsünk a cicának megszokni az új helyet ajánlott macskaferomonokat használni.Sokféle termék kapható amik nyugtató hatással vannak a cicánkra ami segíteni fogja az új környezet megszokását.

 
5. Hogy tanítsuk meg az alomtálca használatára?
 
Mielőtt a cica megjelenik már kész alomtálcával alommal feltöltve kell várni. Általában nincs problémájuk a macskáknak az alomtálca használatával, ne felejtsük el ha elvégzi a dolgát megjutalmazni.

 
6. Hogy válasszunk almot?
 
A boltokban sokféle és fajta alom található, egyes termékek allergiás reakciókat válthatnak ki , vagy nem fognak a macskának tetszeni.Ezt úgy fogja jelezni ,hogy nem akarja az alomtálcát használni, ebben az esetben cseréljük az almot más fajtára.

 
7. Mikor vigyük a cicát állatorvoshoz?
 
Az új családtagot rögtön vigyük el állatorvoshoz, hogy felmérje egészségi állapotát, féregtelenítse és oltsa be

 
8. Mi ellen oltsuk be a cicát?
 
Amikor a macska eléri a 8 hetes kort és megszokta az új lakhelyet szükség van a cica beoltására az egészségére veszélyes betegségek ellen. A leggyakrabbak a macska herpesz vírus, panleucopenia, és a calicivirózis.veszettség ellen csak azokat a macskákat oltjuk be amelyek kint is tartózkodnak és ki vannak téve a fertőzés veszélyének.
 

 
9. Mikor kell féregteleníteni a cicát?
 
A harmadik és a hatodik hónap között havonta, később háromhavonta ismételjük a féregtelenítést.Még akkor is, ha a macska nem megy ki fontos a féregtelenítés.

 
10. Hogy védekezzünk a bolhák és kullancsok ellen?
 
A sima nyakörv csak dísz, viszont ha van rajta biléta akkor a cicánk beazonosítható lesz a parazita ellenes nyakörvnek pedig megvan a funkciója,hogy elriasztja a kullancoskat és bolhákat. Ha kis csengőt vagy fényvisszaverőt is rakunk rá akkor könnyebben megtaláljuk a cicát úgy kint mint bent. Ha kijáró cicának választunk nyakörvet akkor fontos , hogy elasztikus legyen ha esetleg beakadna egy ágba vagy más tárgyba.

 
11. Mi a jobb hám vagy nyakörv?
 
Ha felügyelni akarjuk a cicát akkor használhatunk pórázt de ezt ne a nyakörvere kapcsoljuk inkább használjunk hámot mert így elkerülhető, hogy fullasszuk a cicát.

 
12. Mikor lehetne kiscicái a macskának?
 
6 hónapos korától a macska ivarérett. A terhesség 9 hétig tart és általában 6 cica jön a világra egy alomban

 
13. Mikor döntsünk az ivartalanítás előtt?
 
 Ha nem tervezünk szaporítást beszéljük meg állatorvosunkkal az ivartalanítást. A macskánál megelőzhetünk így belső szervi problémákat, a kandúroknál pedig a temperementumot vihetjük lejjebb.
 
 
 
Hogy válasszunk megfelelő eledelt a cicánknak?

 
1. Eheti e a macska amit mi eszünk?
 
Emlékeznünk kell rá, hogy a macska ragadozó, húsevő így biztosítani kell számára a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot ami megfelelő mennyiségben tartalmaz húst. A fehérje ,zsír és ásványi anyag szükséglet változik a kortól és fajtától függően.

A fő táplálási összetevők : fehérje, zsír,szénhidrátok ásványi anyagok vitaminok és víz.

 
2. Isznak e a macskák tejet?
 
Az általánosan elfogadott nézettel ellntétben a tej nem tesz jót a macskáknak sőt káros az egészségükre.A tehéntej ugyanis sok laktózt tartalmaz ami cukor és amit a felnőtt macska szervezete nem tud feldogozni.A húsevő macska szervezete csak akkor van felkészülve a tej feldolgozására amikor azt az anyjától kapja.Ezután a korszak után a tej lebontásáért felelős enzimek eltűnnek a szervezetéből. A rendszeres tejfogyasztás emésztési zavarokat illetve folyamatos hasmenést okozhat. Ha tejet szeretnénk adni a cicánknak akkor inkább a speciálisan erre a célra kifejlesztett tejtermékeket adjunk a macskának.

 
3. Milyen fehérjék nélkülözhetetlenek a diétában?
 
A fehérjék aminosav maradványokból organikus anyagok. A macskának a következő aminosavakra van szüksége:

arginin, hisztidin,eucin,izoleucin,lizin,fenyloalanin,tirozin,triptofán,treonin,valin,metionin,cisztein,taurin.

 
4. Ehet e a macska kutyatápot?
 
A macskának magasabb a fehérjeigénye mint a kutyáknak ezért ne adjunk a macskának kutyaeledelt.

 
5. Hova vezethet a fehérjehiány?
 
A túl alacsony fehérjeszint fehérjehiányhoz vezethet, emellett gyakori a metionin és cisztein hiány amik a bőr és a szőr állapotáért felelősek.

 
6. Milyen zsírokat tartalmazzon a macska diétája?
 
Az alapvető energiaforrás a macskának az ételben lévő zsír, amely zsírsavakat bizstosít neki segÍtve ezzel az emésztő és immun rendszer műküdését.

 

A macska nem tudja a növényi linol zsírsavat arachidon savvá alalítani (omega 6) Az ilyen zsírsavakat állati eredetű termékek tartalmazzák mint pl tojássárgája vagy zsíros húsok. Hogy megelőzzük ezek hiányát a macskaeledelek megfelelő mennyiségben tartalmaznak ilyen zsírokat ill. zsírsavakat.

 
7. Szénhidrátok– hogy egyensúlyozzuk a macska diétáját?
 
A szénből hidrogénből és oxigénből felépülő szénhidrátok raktározzák és termelik a szükséges energiát azaz a glükózt. Az emésztőrostok amik a részi a szénhidrátoknak segÍtik és fenntartják a megfelelő emésztést.Oldódó és nem oldódó fajtákra osztjuk a rostokat.Az oldódó rostok segítik a erjedési folyamatokat és a baktériumok fejlődését.A nem oldódó rostoknak köszönhetően termelődik a széklet. alne nie

 
8. Milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a macska szervezetének?
 
 
A megfelelő mennyiségű ásványi anyagok és vitaminokat a kész eledelek már tartalmazzák ezeknek a mennyiségét saját magunknak eltalálni nagyon nehéz feladat. Az A, D, E i K vitaminok oldódnak a zsírban és a jó látásért erős csontozatért felelnek az antioxidáns hatás mellett. A vízben oldódó B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és B12 vitaminok az idegrendszer jó működését biztosítják.

A Foszfor, kalcium, nátrium, kálium, magnézium és a klór, elengedhetetlenek makrotápanyagok minden macska étrendjében. A nyomelemek amikre szükség van a megfelelő mennyiségben a szervezetben: vas, cink, réz, jód, mangán és szelén.

 
9. Mikor adjunk táplálékkiegészítő készítményeket?
 
Minél több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a cicaeledel annál jobb.az olyan tápoknál ahol ez a szint alacsonaybb meggondolhatjuk a kiegészítők alkalmazását.A boltokban kapható sokféle vitamin és ásványi anyagot tartalmazó kiegészítő minden féla fajta cica számára.

 
10. Adhatunk e a macskának saját magunk által készített , főzött eledelt?
 
Többségünk azt gondolja ,hogy főzhetünk magunk is a macskának ellenben ez nem annyira egyszerű feladat. A megfelelő mennyiségű alapanyag még nem minden ennek az előkészítésére is ügyelni kell. A vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét eltalálni otthoni körülmények között nehéz feladat. A fűszerek amiket mi használunk nem feltétlenül szükségesek a kutya számára.a kész eldelek tartamazzák megfelelő mennyiségben az összes szükséges anyagot.

 
11. Konzerv vagy száraz táp mit válasszak?
 
A száraz táp mi kis krokettek formájában kapható néha nehezen rágható a kicsi cicák számará.Ilyen esetben keverjük ki egy kis nedves táppal és fokozatosan csökkentsük a nedves táp mennyiségét. Szintén megoldás ,hogy a száraz tápot egy kis langyos vízzel meglocsoljuk.Ha száraz és nedves táppal is etetünk az csak változatosságot hoz a macska étrandjébe ami pozitív dolog.
 
 
 
A leggyakoribb macska betegségek
 

 

1. A vakaródzás és szőrnyalogatás mindenképpen tápallergiát jelent?

A viszketegség illetve piros bőrszín jelentheti az egyik leggyakoribb bőrbetgség tüneteit, ezek közé tartozik az atopiás dermatitisz bolhallergia vagy étel allergia.Az utolsó esetben az allergiás tünetek felléphetnek baromfi, mathahús tojás tej szója vagy gabona elfogyasztása után amiket a legtöbb macska táp tartalmaz. Ételérzékenység esetén az állatorvos felírhat speciaális diétát a macska számára.

 

 
2. Mi tegyünk ha a macskának gondjai vannak a mozgással?
 
A macskáknál leggyakrabban a mozgási problémákat az ízületek okozzák.A porcok sérülése korral és életmóddal kapcsolatos befolyása lehet erre a sérüléseknek és balesetknek is. Ilyen esetekben konzultáljunk állatorvosunkkal aki diagnosztizálja az állapotot és felírhat megfelelő diétát vagy rehabilitációt.

 
3. Hogy küzdjünk az elhízással?Mik a leggyakoribb okai?
 
Egyre gyakrabban diagnosztizálnak a macskáknál elhízást ami többféle problémához illetve betegséghez vezethet, mint a cukorbetegség bőrbetegségek és ízületi bajok. Ehhez néha mi is hozzájárulunk nasikkal túl nagy adagokkal és túl kevés mozgással. Ha kedvencünk elkezdett hízni konzultáljunk állatorvosunkkal aki megfelelően tud tanácsot adni.

 
4. Miért iszik és pisil többet a cicánk?

Gyakorlatilag minden előjel nélkül leggyakrabban fellépő betegség a veseelégtelenség. Ennek figyelmen kívül hagyása nagyon nagy következményekkel járhat a cica életének lerövidítésével egyetemben.Amennyiben észrevesszük, hogy cicánk elkezdett sokkal többet inni és nagyobb a vizelet mennyisége rögtön jelentkezzünk állatorvosunkhoz.

 
5. Mit jelenthet a véres vizelet?
 
A baktériumok, gombák, és paraziták segítik a hugyuti problémák kifejlődését ennek látható okai a gyakoribb vizelet és véres vizelet megjelenése.A betegség felismeréséhez vér illetve vizelet vizsgálatra plusz RTG és USG vizsgálatokra van szükség. Az állatorvos diétás vagy gyógyszeres kezelést alkalmazhat ennek függvényében.

 

Nincs ellenvetése annak, hogy saját magunk hajtsunk végre bakteriális teszteket amik a boltokban is kaphatóak.

 
6. Mik a tünetei a kullancsokkal kapcsolatos betegségeknek.?
 
Pillanatnyilag saccolva minden harmadik kullancs Lime kór hordozó.Ha a csípés helye erősen kivörösödik és egy gyűrű alakul ki körülötte mindenképpen jelentkezzünk azonnal az állatorvoshoz.A tünetek közt lehet apátia étvágyvesztés magas láz.

 

Érdemes a cicánkat emellett még a babeszjózistól is megvédeni.

A boltokban sokféle kullancsriasztó termék kapható.

 
7. Mire figyeljünk az ivartalanítás után?
 
 Az ivartalanítás varratokkal végződik a cica ezeket nyalogathatja ezért néha szükség lehet speciális ruhára ami ezt megakadályozza.

 
8. Mitől lehet büdi a lehellete?
 
Ha hosszabb ideig észleljük a kellemetlen szájszagot feltétlen menjünk el állatorvosunkhoz.Ennek több oka lehet többek közt a fogkő emésztési problémák vagy akár hugyuti problémák.

 
9. Szőrlabdák – mi az ? Hogy segítsünk?
 
Hányás , székrekedés, szorulás és macskaszőr jelenléte jelezheti, hogy a macska emésztőrendszerében szőrlabdák maradtak illetve alakultak ki. A fésülésen kívül adhatunk speciális tápot ami segíti megemészteni a fennmaradt szőrlabdákat.Esetleg szőroldó pasztát is alkalmazhatunk.

 

 

Általános információk | Útmutató | Gy.I.K. | Üzletszabályzat | Garancia és reklamáció | Szállítás és fizetés | Kapcsolat | Rólunk | Az Akciók Szabályzata | Oldaltérkép | Kutyák | Száraztáp egészséges kutyáknak | Árak PLN-ben | 100% -os elégedettség vagy vissza a pénzt!
Chat

Csevegés